geïnspireerd door deze post bij martijn, ben ik eens gaan denken over die goeie ouwe nl-groentes. martijn heeft natuurlijk gelijk, de meeste ouderwetse groentes smaken stukken authentieker en zijn veel aromatischer dan waterige tomaten, bitterloze witlof of doorgefokte komkommers. vorig jaar had ik pastinaak in de tuin, geweldig! helaas weten de meeste mensen niet eens wat een pastinaak is. overigens staat bij wikipedia dat pastinaak wat anijs-achtig smaakt, maar daar ben ik het niet mee eens; denk eerder aan een kruising tussen knolselderij, een zeer smaakvolle aardappel en een stevig smakende wortel. kun je van alles mee doen: tradioneel engels is in reepjes snijden en roosteren in de oven met wat honing; pastinaakpuree, gewoon in stukjes snijden, koken en daarna pureren met wat goede boter of creme fraiche; of je snijdt de knol in dunnen plakjes en frituurt ze goudbruin: pastinaakchips! beetje zout erover, lekker hoor.
trouwens dat smakeloze van veel supermarktgroentes is te verhelpen door een eigen groentetuin, of - waarschijnlijk wat eerder bereikbaar - biologische groentepaketten bij je plaatselijke goede groentenboer. mijn eigen wortels, bieten, bonen, spinazie en peultjes smaken stukken sterker en zoeter dan al dat saaie, flauwe, waterige gedoe van de buurtsuper. nu niet direct zeggen "och, dat zal wel meevallen", eerst proeven en dan terugkomen.
een receptje? hier een variant op pasta primavera - wat dan wel weer een lentepasta is, dus ik ben nu erg uit het seizoen bezig, maar het smaakt te goed om niet te maken tot april.
250 gram pasta
1 koolrabi, in reepjes
3 bospeentjes, in plakjes
1 flinke diepvrieserwtjes
2 tenen knoflook, in dunne plakjes
1 klein potje creme fraiche
peper, zout en nootmuskaat
flinke theelepel mosterd OF pesto
kook de pasta in gezouten water al dente, en doe zes minuten voor het einde van de kooktijd de koolrabi en wortel erbij. fruit de knoflook in wat olijfolie of boter aan, doe er de erwtjes bij en laat een minuutje smoren. doe dan de creme fraiche erbij en laat nog enkele minuutjes sudderen - verdun als het teveel inkookt met wat kookwater van de pasta. maak de saus af met zwarte peper, zout en wat vers geraspte nootmuskaat, en doe er de mosterd of pesto bij. giet de pasta en groentes af en meng door de saus. simpel, snel, en gezond. op de creme fraiche na dan. maar goed. liefhebbers raspen er nog wat parmezaan overheen.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
3 opmerkingen:
Klinkt lekker! Pastinaak heb ik in Nederland nog nooit gezien, hier (als parsnip) ligt het in elke supermarkt. Maar vers, uit het biologische pakket is toch het lekkerst. En gefrituurd is het geweldig, al heb ik dat nog nooit zelf gedaan. Gefrituurde wortelschijfjes zijn trouwens ook geweldig.
(De koolrabi niet verwarren met de koolraap - ook die is hier veel gewoner, en heet "swede" -, trouwens. Ik vind -rabi een stuk lekkerder.)
ja, die dingen vind je in engeland gewoon in de super. swede is trouwens ook heel lekker, gestoofd met rundvlees (in een cornish pasty).
Ja, Cornish pastries zijn erg lekker.
Vind het fascinerend hoe verschillende groentes hier zijn - terwijl we in feite een soort buurlanden zijn. Sommige dingen zijn ook niet eens te vertalen, zowel andijvie als witlof bijvoorbeeld zijn endive. En boerenkool (kale) wordt hier vooral als salade gegeten.
Een reactie posten