6.7.05

warm of koud

het mooie aan onderstaande recepten is dat ze zowel warm als koud heel goed te eten zijn. wel handig op hete zomerdagen, of alleen maar 's morgens tijd hebt om te koken.

griekse saucijsjes
500 gram gehakt (half-om-half)
1/2 tl kaneel
100 ml rode wijn
rasp van een kleine sinaasappel
verse tijm en/of peterselie
1 teen knoflook
peper & zout

alles goed door elkaar mengen en minstens een uur - maar liever een nachtje - in de koelkast laten staan. daarna kleine worstjes van draaien en op een ovenplaat met bakpapier onder de grill leggen. na een kwartier even draaien en dan nog eens 10 minuten tot en kwartier verder grillen tot ze rondom bruin zijn. in een pan braden kan ook, maar is minder lekker dan onder de grill. de saucijsjes smaken zowel warm als koud heerlijk.

hierbij is een couscous schotel erg lekker:
250 gram couscous
1 bakje kerstomaatjes
1 teen knoflook
1 kleine aubergine
een flinke lading verse munt, peterselie en basilicum
1 bouillonblokje (kip)
olijfolie
citroensap
peper & zout

snijdt de kerstomaatjes in vieren en de knoflook in zo dun mogelijke plakjes, en men ze vervolgens door elkaar. laat minstens een half uur staan om de knoflook in de tomaatjes te laten trekken. snijdt de aubergine in blokjes en bak ze in olijfolie op matig vuur zeker tien minuten tot ze volkomen gaar zijn. laat ze een beetje afkoelen en doe ze door het tomaat-knoflook mengsel.

vervolgens maak je een halve liter bouillon van kokend water en het bouillonblokje, doe je de couscous in een ruime kom, en schenk je er net zoveel bouillon bij zodat hij 1 centimeter boven de couscous uitkomt. dit laat je gewoon een aantal minuten staan. nu kun de tomaat, knoflook en aubergine erbij doen, net als de fijn gesneden verse kruiden. de couscous maak je af door er peper en zout op te strooien, en een flinke scheut olijfolie en het sap van een citroen er aan toe te voegen.

nu kun je direct gaan eten, of je laat het afkoelen in de koelkast tot net onder kamertemperatuur. wat pitabroodjes erbij, wellicht een flinke dot dikke yoghurt: hemels!

Geen opmerkingen: