26.4.05

carbonara

ik vind mezelf best een heel aardige kok, maar ik ben natuurlijk een oetlul want ik had voor vandaag nog nooit zelf een spaghetti alla carbonara gemaakt. te bang voor de kaas die ik wel eens in restaurants heb geproefd? te bang dat eieren zouden schiften? maakt verder ook niet zoveel uit, maar stupide was het natuurlijk wel. want potdomme zeg, zo makkelijk en ook nog eens lekker krijg je toch niet elke dag?

even tussendoor: dit is niet voor de lijners onder ons. ja, ik weet dat ik daar ook toe zou moeten behoren, maar ik kan gewoon veel te lekker koken, ok? ok ;-)

goed, je bakt wat pancetta (of spekjes, circa 150 gram) uit en doet er wat fijngesneden knoflook bij. rustig op laag vuur laten garen. je zet de pasta op (200 a 250 gram voor 2 personen). vervolgens klop je een ei plus een eidooier los met een flinke scheut room en geraspte kaas naar keuze - ik ga natuurlijk voor doodsimpele kruidenkaas, maar eigenlijk moet er echte parmezaan in. flink veel zwarte peper erbij doen. als de pasta beetgaar is gooi je er de spekjes en knoflook bij, en direct erna het losgeklopte ei-kaas-room mengsel. goed mengen, want anders krijg je pasta met geklutst ei. nu zal de hitte van de pasta het eimengsel net genoeg laten garen om een fluweelzachte saus te maken; echt, zo zacht en mild en subtiel, zalig! direct serveren en naar smaak met verse peterselie of basilicum bestrooien. zo simpel kan hemels zijn.

1 opmerking:

Florrie C. Snorring zei

Carbonara is hemels! Maarrr: laat die room weg, doe je zelf een lol en neem liever een ei te veel (vooral grote boereneieren, vers en van kippen die hele enden los hebben gelopen en warme dagen onder struikjes hebben doorgebracht terwijl ze de restjes van het eten van boer Biet pikten). En doe het met vers geraspte Parmezaanse kaas, niet het droge poeder uit een supermarktzakje...
Maar die room, die mag niet, dan worden de Italianen heel erg boos, en dat wil je niet ;o)
Je kan eventueel (als je bang bent dat het geheel te droog wordt) een scheutje kookvocht van de pasta apart houden en die door het geheel roeren.
Had ik al gezegd dat er eigenlijk geen room door de carbonara mag?