5.12.05

wfd part IV


hmmm ik heb ooit op rhodos het lekkerste visgerecht ooit gegeten. ik weet niet meer precies hoe het eruit zag of wat het was maar het hoofdingrediënt waren sardientjes. heerlijke sardientjes, en niet die in tomatensaus uit blik :(

ja joris jongen, daar kan ik wat mee ;-p. laat het even duidelijk zijn: sardientjes uit blik - met welke saus dan ook - zijn verschrikkelijk smerig en hebben als enig voordeel dat ze ook als luxe kattenvoer kunnen dienen.

vers zijn ze een ander verhaal, maar die zijn hier nauwelijks te krijgen - daarvoor moet je toch even naar de middelandse zee en omstreken. in ieder geval ken ik maar één manier om ze echt heerlijk te maken (voor meer sardientjes en andere visrecepten verwijs ik je best naar rick stein), en dat is om de superverse visjes op een ingevette ovenschaal te leggen, ze te besmeren met olijfolie waar je enkele teentjes gehakte knoflook in hebt gedaan, dan te bestrooien met peper en grof zeezout, en dan enkele minuutjes onder een hete grill gaar roosteren. serveren op een bord, gehakte peterselie erover en - heel belangrijk - enkele flinke scheuten citroensap. wat knapperig brood erbij, wellicht een tomatensalade met uienringen, glaasje koude witte wijn. eigenlijk een echt zomergerecht dus. maar goed, je zult begrepen hebben: ik ben geen heel grote sardine-fan en al helemaal geen specialist om ze klaar te maken. anderen wellicht wel?

3 opmerkingen:

Martijn zei

Sardienfilet uit blik (in olie, niet in tomatensaus) zijn heerlijk. Eet zo zo'n blikje leeg.

rizzx zei

heh toch bedankt voor de moeite bas! Ik heb afgelopen weekend maar weer zo'n blikje gekocht (met olie). eens kijken of ik daar zelf iets van kan brouwen, maarre je kunt ze toch niet bakken?

kun je ze hier ook niet bij de visboer kunt krijgen?

bas zei

sardientjes in blik zijn gekookt in gezouten water en dan geconserveerd in olie; je kunt ze wel degelijk bakken (hoewel ze dan wel snel uit elkaar vallen) of roosteren.

of je verse bij de visboer kan krijgen is nog maar de vraag; zowel sardientjes als ansjovisjes bederven heel snel na de vangst, dus die worden bijna altijd geconserveerd in zout of olie. als je verse exemplaren wilt hebben moet je een visboer vinden met een directe leverancier uit frankrijk of italië (of een omringend land), maar die kans is vrij klein.