22.5.05

bedanketen

mijn pa en schoonpa hebben me erg goed geholpen met de nieuwe oprit (erg mooi geworden, dank u), dus heb ik gisteren een luxe etentje gegeven voor mijn ouders en schoonouders. gaat u er maar even voor zitten.

simpel beginnen: een stukje geroosterde ciabatta met daarop een langzaam geroosterde tomaat, volgestopt met knoflook. heerlijk, makkelijk, goeie opening.

daarna hetgene wat het meeste tijd heeft gekost: zelfgemaakte ravioli's. paar weken geleden heb ik een pastamachine gekregen, ik had niet gedacht dat het verschil tussen winkelpasta en zelfgemaakt spul zo groot was. de ravioli's heb ik gisteren gevuld met een mengsel van ricotta, pijnboompitten, basilicum, peterselie, op smaak gebracht met veel nootmuskaat, zwarte peper en zout (hoort eigenlijk parmezaanse kaas bij, maar dat eet bas natuurlijk niet; gebruik dan trouwens minder zout). bij serveren een beetje olijfolie en een lepeltje pesto erbij: geweldig lekker! echt zalig, hoewel het veel werk was. maak ze trouwens niet te lang voordat je ze kookt, want dan gaan ze plakken en gaat de vulling doorlekken en al die shit. niet fijn.

hoofdgerecht: tilapiafilet in folie, met daarin ook nog witte wijn, boter, saffraan, lenteui en peterselie (kwartier in de oven). daarbij geroosterde krieltjes op smaak gebracht met tijm en knoflook (uurtje in de oven), geroosterde groene asperges besprenkeld met balsamicoazijn, en panzanella, een italiaanse salade met tomaten, uien (en wat je verder wil) en stukjes ciabatta.

en als zoete zaligheid: in gezoete balsamicoazijn gemarineerde aardbeien met mascarponeroom (op smaak gebracht met vanille en wat suiker). klinkt bizar, die marinade van azijn bij een dessert (vonden mijn ouders ook), maar het resultaat is fenomenaal. proeven is geloven.

verdere details over de recepten kunt u middels een mailtje zo van me krijgen, maar ik wilde u het menu niet onthouden.

5 opmerkingen:

OMC zei

zeer inspirerend.

en je draaide tijdens deze werkzaamheden? :)

bas zei

today van superpitcher! bedankt nog hiervoor willem, prachtige plaat :-)

OMC zei

gvd!!! nog een...ik word inmiddels gek van het wachten....

willem zei

kuhl!

mooi dat-ie goed gevallen is, een uitermate geschikt bijgerecht bij dit kosmische diner, lijkt me ;-)

gemarineerde aardbeien, 'k zag 't vorig jaar in het receptenboekje staan dat bij het flesje balsamico-azijn zat dat ik voor m'n broer meenam uit toscane. ik ga 't snel eens proberen, de aardbeien zijn best aardig voor de tijd van 't jaar.

babette zei

Als je de raviolis wil bewaren, kan je ze op een bakplaat bedekt met een katoenen lap open in de vriezer leggen. Beetje bloem er overheen strooien. De volgende ochtend eraf plukken en in een zakje doen. Je kunt ze nu bevroren in (wat ruimer) kokend water doen.