23.2.05

vikingsoep

toen we vorige zomer in denemarken op vakantie waren - mooi land, prettige sfeer - viel me op dat het qua eten daar ontzettend behelpen is. buiten de grotere steden zijn er nauwelijks restaurantjes te vinden, en gekochte lunches bestaan vrijwel allemaal uit roggebrood met kaas, rode kool en/of worst. ja, een perfect gebakken scholletje ging ook nog net.

vreemd genoeg kreeg ik het lekkerste eten van de hele vakantie toen we op bezoek waren bij een reconstructie van een vikingdorp. daar hadden ze een grote pan soep op een vuur staan, met allemaal dingen die in de vikingperiode ook tot hun beschikking hadden: verschillende soorten vlees, granen, uien, wortelgroenten. niet subtiel, maar wel boordevol smaak en heel geschikt voor stevige honger. vorige week heb ik hem proberen na te maken.

vikingsoep
soepvlees met bot
kippenpoot
lamsschenkel
karbonade
uien
venkel
wortel
knoflook
knolselderij
vluggort

eerst al het vlees in een grote pan met water aan de kook brengen en rustig een paar uurtjes laten trekken in water dat net tegen de kook aanzit. gekookt vlees ruikt nogal sterk - zeker met bot erin - en echt lekker lijkt het niet worden. schuim het geheel een paar keer af. haal het vlees eruit en laat afkoelen. zeef de bouillon en snijdt de groenten zo groot of klein als je wilt, en doe die vervolgens bij de bouillon. ook dit weer zeker twee uur rustig laten pruttelen, het begint direct veel beter te ruiken. als je wat verse kruiden als salie of tijm ter beschikking hebt kun je die fijn erbij doen, zorgt voor extra smaak. haal het vlees van de botten, snijdt het klein en doe het terug in de soep. doe nu ook de vluggort erbij en laat nog een uurtje opstaan. de soep is nu lekker dik en vullend, en hoef je verder alleen nog kruiden met peper en zout - waarschijnlijk aardig wat zout, want het is een grote pan, nietwaar? een bouillonblokje mag ook, maar dat maakt het natuurlijk minder authentiek. nu is het tijd om voor te proeven, en als het goed is heb je nu een geweldige soep, perfect als je een keer veel eters over vloer hebt. gewoon wat broodjes erbij - of roggebrood met worst en kaas, om het geheel in deense sferen te houden.

update 26.02: helemaal vergeten te melden dat je er ook heel goed een flinke handvol gewelde bruine bonen in kan doen. die moet je de avond vantevoren in een keteltje koud water zetten om te wellen, en de volgende dag giet je ze af op het moment dat je ze nodig hebt, om ze daarna in de soep te doen. minstens twee uur laten meekoken trouwens.

2 opmerkingen:

Vincent Romain zei

wat is vluggort?

bas zei

gort is gepolijste gerst, een tarwesoort die de mensen vroeger vaak aten als pap. vluggort is de snelkookvariant daarvan.