23.2.05

rick stein

engeland mag dan een slechte naam hebben op culinair gebied - ten onrechte hoor, je kan er tegenwoordig geweldig eten, en een echt engels ontbijt is nog altijd onovertroffen - maar ze zijn verschrikkelijk goed in het maken van kookprogramma's voor tv. helaas hebben ze de laatste jaren de neiging om alles flitsender en moderner te maken, met felle kleuren en misselijkmakend snelle camerabewegingen, en steeds bewerkelijkere gerechten. voor voorbeelden zie the best en jamie oliver (hoewel die laatste daar weer iets van terug lijkt te komen).

nee, dan veel liever een oudje als rick stein, die in zijn programma food heroes dwars door engeland heen rijdt en ondertussen in kleine dorpjes ambachtelijke producten leert kennen. hij gaat naar de mensen achter het product toe, laat zien hoe je met de meest simpele ingredienten waanzinnig lekkere dingen kan maken. en alles met een rustige cameravoering en gepresenteerd met een ontroerende liefde voor alles wat met eerlijk eten te maken heeft. stein lijkt soms bijna in tranen uit te barsten als hij op een kleine boerenmarkt bijna vergeten groenten ontdekt, waarna hij het combineert met lokaal scharrelvlees of vis die net een half uur eerder uit een riviertje is gevist. prachtig om die man aan het werk te zien.

2 opmerkingen:

willem zei

jaja! van de week gezien? "opgerolde" varkensworst braden, bakvet eraf, wijn erop, reduceren tot klein volume. olie erin, knoflook/ui/chili/salie/rozemarijn/zongedr. tomaten bakken, gekookte linzen erbij + kippenbouillon en de gereduceerde wijn --> garen. worst erop en opdienen. binnenkort in dit huis... ;-)

(die mannen die met eigen gemaakte bootjes/netten gingen vissen waren natuurlijk ook super)

bas zei

precies! dat gerecht lijkt me helemaal geweldig! jammer dat je hier niet die ambachtelijke cumberland sausage kunt krijgen, de verse worst van de slager smaakt toch net effe anders ;-). ik wil het in ieder geval toch zeker eens proberen.

ik vond de pate met haren ook erg aantrekkelijk ;-)