29.11.05

wfd part II

"ik ben altijd op zoek naar manieren om die saaie maar oh zo essentiele/voorhandige aardappels smakelijk te krijgen (en anders dan die italo knoflook met rozemarijn e balsamico methode ;)"

aldus omar, en gelijk heeft-ie natuurlijk - hoewel italiaans gekruide aardappels nooit te versmaden zijn. ik vind echter het lekkerste als je vastkokende aardappels tien minuutjes kookt, om ze bij het afschudden lichtelijk op te ruwen door vooral niet voorzichtig te zijn - krijgen ze een lekkerder korstje door.

vervolgens in een flinke koekenpan een ruime hoeveelheid eendenvet (essentieel!) laten smelten, en dan de aardappels op matig vuur zeker een minuut of twintig bakken - buitenkant moet lekker goudbruin worden. kan trouwens ook in de oven als je dat makkelijker vindt. ondertussen even een persillade maken, dat is een mengsel van enkele teentjes knoflook en een bosje peterselie die je samen fijnhakt. dat schep je een paar minuten voor het einde onder de aardappels, vooral om het rauwe van de knoflook af te halen. als ze klaar zijn hoef je ze alleen nog maar te bestrooien met grof zeezout. echt helemaal geweldig, je wil nooit meer andere aardappels.

ik vind het trouwens ook lekker om niet-voorgekookte aardappels in een ovenschaal te leggen, dan flink wat olijfolie erover (+ elke knolgroente naar keuze), grof zeezout en peper, om vervolgens een hele kip of een lamsbout (beide gemarineerd in citroen en knoflook en wat je maar wil) erop te leggen, en dat dan een uur tot anderhalf in een hete oven te leggen. tussendoor alles even mengen, en zo nodig de kip of lamsbout bedruipen. altijd een succes, zeker bij etentjes met vrienden.

4 opmerkingen:

martijn zei

Wow. Dit klinkt goe-hoed :)

En met "afschudden" geef je er een mooi Limburgs tintje aan ook ;)

bas zei

goh ja, afschudden, tjonge; daar ga ik met mijn abn ;-)

als iedereen gewoon "afgieten" leest komt het allemaal weer goed ;-)

OMC zei

Dank dude...afschudden was wel duidelijk, ook al wil dat in deze buurt wel eens wat anders betekenen, hoho.

En nog makkelijk ook...alleen dat *$%# eendenvet, waar ga ik dat vinden?

bas zei

eendenvet: bij de poelier moet dat te krijgen zijn. anders op zoek gaan naar een specialiteitenzaak met confit de canard (heerlijk bij die aardappelen, en dan een wat bittere salade met witlof ofzo), dat zijn eendenpoten langzaam gegaard en geconserveerd in eendenvet.

of je koopt enkele eendenborstfilets (of een hele eend), kerft de velzijde kruislings in, en bakt een minuut of 8 aan de velzijde - al het vet stroomt eruit en dat is niet weinig - dan nog een minuut of 3 aan de andere kant. lekkere sinasappel of rode vruchtensaus erbij, klaar. het opgevangen vet is perfect voor de aardappels.