7.12.04

lastige zus

afgelopen weekend uitgebreid gekookt voor de hele familie. erg leuk om te doen, maar mijn zus is een lastige: vegetariër, en lust geen uien, prei, tomaten, spinazie en paprika. fijn hoor. ben uiteindelijk uitgekomen op een pasta met een saus van pompoen en pijnboompitten. heel goed te eten, maar het haalde het niet bij het vleesgerecht voor de rest van de familie:

italiaans stoofvlees (4 personen):
600 gram runderpoulet of magere runderlappen (in stukjes)
150 gram salami (stuk)
2 uien
3 tenen knoflook
1 wortel
1 stengel bleekselderij
800 gram tomatenblokjes uit blik
1 blikje tomatenpuree
200 dl rode wijn
100 gram zwarte olijven
1 takje rozemarijn, wat blaadjes verse salie en verse tijm

heel makkelijk gerecht eigenlijk: je braad het rundvlees in wat olijfolie en boter rondom bruin, doet er de in stukken gesneden groenten bij, en laat die even meebakken. dan de rode wijn erbij, die je een beetje laat inkoken. vervolgens de tomaten en de tomatenpuree erbij, de verse kruiden toevoegen, en met de deksel op de pan minstens twee uur - maar liefst langer - op laag vuur laten stoven (dit kan ook heel goed in een oven op 150 graden). af en toe kijken of er nog genoeg vocht in zit, eventueel bijvullen met wat water. de salami snijd je in stukjes en bak je even uit in wat olijfolie, en die mogen dan een half uurtje voor het einde van de stooftijd erbij, samen met de gehalveerde olijven. dit alles serveer je dan met een pasta naar keuze. echt geweldig lekker zei mijn familie!

als voorgerecht had ik trouwens wat bruschetta's (in plakjes gesneden, in de oven geroosterd en daarna met olijfolie besprenkeld ciabatta brood) gemaakt, en die belegd een mengsel van tomaat, mozarella en basilicum (even afmaken met wat olijfolie en balsamico azijn, en peper en zout) en, nog lekkerder vond ik zelf, een citroen-peper-room (wat mascarpone loskloppen met melk en citroensap, en daar nog heel veel zwarte peper en het raspsel van 1 citroen doorheen mengen) met daar bovenop gerookte zalm en verse dille. succes verzekerd!

5 opmerkingen:

O. L. Muñoz Cremers zei

2 uur wat is dat ook alweer met een snelkookpan? :)

Ja, pasta met pompoen is super (als er geen vega's zijn die pijnboompitten even vervangen door parmaham.)

En die ciabatta heb je natuurlijk zelf gebakken? ;) (zit je te stangen maar dat is verbazingwekkend makkelijk.)

bas zei

een echte kok heeft natuurlijk geen snelkookpan ;-)

en tja, zelf broodbakken doe ik graag, maar niet als ik al het hele weekend in de keuken moet staan ;-)

O. L. Muñoz Cremers zei

nee da's waar, jij kookt natuurlijk in zelf gebakken aardewerken potten op een zelf 's ochtends bij een gesprokkelt houtvuur. ;)

willem zei

Ha, weer één om eens te proberen.

Afgelopen weekend ook een familie-eten gehad, de kok was mijn moeder: voor 14 personen een onovertroffen boerenkoolstamppot met verse worst, rookworst en spek. Wijn (x3) erbij en ter afronding eigen griesmeelpudding met kersen in een geheimzinnige warme vruchtensaus (geen idee wat ze daar in stopte).
's Avonds na thuiskomst ben ik gaan hardlopen, dat ging dus niet. ;-)

bas zei

klinkt zeer goed, willem! om daarna te gaan hardlopen is vragen om moeilijkheden natuurlijk ;-)