21.1.07

hutspot

het succesverhaal van vanavond! vroeger was ik er niet echt een fan van (ook niet heel erg, maar een beetje saai), maar tegenwoordig lust ik het graag: hutspot. veel oud-hollandscher kun je het niet krijgen, lijkt me. dit is mijn versie:

1 kg kruimige aardappels, geschild en in redelijk kleine stukjes
500 gram wortels, in kleine reepjes
500 gram uien, grof gesneden

dit kook je in ruim gezouten water in een minuut of 20 goed gaar (moet allemaal lekker zacht zijn). vervolgens lekker stampen tot je een lekkere grove brei hebt.

1 flinke klont boter
1 eetlepel grove mosterd
zout, zwarte peper en versgeraspte nootmuskaat naar smaak

dit meng je er doorheen, waarbij die mosterd essentieel is; anders wil het nog wel eens wat flauw smaken. traditioneel moet er klapstuk of stooflappen bij, maar ik vind goed gebakken speklappen eigenlijk veel lekkerder hierbij. nog een lik mosterd op je bord, klaar. bepaald niet moeilijk, wel heel lekker en erg op zijn plek nu de temperaturen eindelijk gaan dalen (nu ja, dat is eigenlijk onzin, voor mij kunnen stamppotten het hele jaar door).

3 opmerkingen:

Ludo zei

hmm de spammers zijn terug en bescheiden zijn ze niet..

maar eigenlijk wilde ik opmerken dat Indische Hutspot ook best aardig is.. Als variatie. Gooi je er gewoon wat conimex kruidenblokjes doorheen. (Nou ja 1 is wel genoeg)

Marieke zei

Of met kerrie en sambal, ipv mosterd. Ook heerlijk.

Sander F. zei

Niks mis met hutspot! Gooi er zelf graag nog een venkelknolletje door. Of ik maak 'stoemp', de Belse versie, met wortel, kool, knolraap en aardappels. En dan een goeie verse worst erbij...

Over mijn andijviestamp gaat trouwens een rijke scheut Ketjap Manis. (Tip: koop literflessen en laat ze op leeftijd komen. Ketjap wordt beter met de jaren. Trek je niets aan van de u.h.d., ik heb hier nog een bodempje uit '93 en die is toch heerlijk!)

Oh ja: de hutspot die bij het ontzet van Leiden werd gegeten bevatte pastinaak. Aardappels waren er toen nog niet, in Europa...