20.9.05

salade

aardappel - rode bieten salade

500 gram aardappelen, gekookt en in partjes
500 gram rode bieten, gekookt en in partjes
4 augurken, in plakjes
een halve ui, in ringen (optioneel)
100 gram uitgebakken spekjes
1 kipfilet, gebakken en in stukjes

als je bovenstaande hebt gedaan gooi je het allemaal in een kom, en kun je de dressing gaan maken:

3 eetlepels zure room
1 flinke eetlepel mierikswortel
2 theelepels mosterd
sap van 1 citroen
eventueel wat suiker als het je te zuur of te scherp is (bedenk wel dat de bieten nogal zoet zijn van zichzelf)

meng de ingrediënten voor de dressing door elkaar, en schep hem vervolgens door de salade. vervolgens een uurtje laten in de koelkast laten staan, dan even voorproeven of er nog peper en zout bij moeten (vermoedelijk wel), wat stokbrood erbij, en klaar!

7 opmerkingen:

OMC zei

aah, een klassiekertje. :)

Joris zei

je hebt overigens een opvallende voorkeur voor uitgebakken spekjes...

bas zei

jazeker, spek is heerlijk, en eigenlijk behoorlijk ondergewaardeerd. in deze salade passen uitgebakken spekjes heel goed; eigenlijk bij alle gerechten met aardappel. en de combinatie kip-spek is ook bijna altijd een winnaar.

maar ik begrijp dat je liever eens wat anders krijgt voorgeschoteld ;-)? voorkeuren? ik probeer er wel een recept omheen te bouwen.

Ludo zei

waarom moet de salade eigenlijk in de koelkast?
puur omdat ie koud het lekkerste is?

dit kan ik volgens mij zelfs maken.. dus dat gaat gebeuren. snel.

bas zei

is koud inderdaad het lekkerst, maar ook omdat zo het sap van de bieten een beetje kan intrekken in de dressing. zo kan de smaak zich een beetje (ahum) ontwikkelen. overigens moet je dingen waar kip in zit en even moet laten staan, altijd in de koelkast bewaren.

trouwens, als je hem nog wat pittiger wilt hebben, mag je er best nog een handjevol kappertjes doorheen mengen; ook erg lekker!

Ludo zei

en de hoeveelheden, op hoeveel personen zijn die berekend?

bas zei

ligt eraan hoeveel je wilt eten ;-). volgens mij moet het genoeg zijn voor een man of 3, 4 (denk ik), zeker met genoeg stokbrood erbij.