30.1.07

cottage pie

hoezo, engeland heeft geen goede culinaire traditie? i beg to differ. zoals in veel landen zijn de tradionele gerechten afkomstig van de arme man, the poor man's kitchen, la cucina povera. veel gebruik maken van restjes, kliekjes, en dan hopen dat daar iets lekkers uitkomt. en meestal is dat dus ook zo. de meeste stoofpotten bijvoorbeeld, dat zijn gewoon restjes die ze samen hebben gevoegd in een tenderizer als wijn of azijn, om iets voedzaams er aan over te houden. voorbeeld: coq au vin. ouwe taaie kippen die ook al geen eieren meer leggen kun je geen mals filetje meer afhalen, veuls te taai en te draderig. dan maar in de rode wijn stoven met wat uien, spek en wortel (en wat je verder maar wil eigenlijk), en na anderhalf uur heb je een heerlijk gerecht. geweldig. maar goed, dat kennen ze in engeland dus ook, zoiets. hard werken op het land tegen voor een schijntje in een nogal vochtig en kil klimaat: dan moet je wel wat naar binnen werken om je staande te houden. zie daar de cottage pie:

5oo gram rundergehakt
1 ui, gesnipperd
2 winterwortels, in stukken
1 stengel bleekselderij, in stukken
champignons, diepvries-erwtjes, andere knolgroenten (kies maar wat, mag allemaal, hoeft niet)
3oo ml runderbouillon
1 eetlepel tomatenpuree
1 eetlepel bloem
kruiden als peper, zout, tijm, etc.
1 eetlepel worcestershiresauce
een glas rode of witte wijn, als je nog een restje hebt staan

in principe alles omstebeurt bij elkaar gooien in een flinke pan en minstens een uurtje laten stoven; moet ene lekker homogeen goedje worden met niet te dunne gravy. dan doe je het in een ovenschaal, en leg je daar bovenop een laag aardappelpuree, gemaakt van een 1 kg kruimige aardappels, gaar gekookt in gezouten water, dan gestampt met 100 ml hete melk en een flinke dot boter; op smaak brengen met peper, zout en nootmuskaat (variaties: gebruik voor de helft knolselderij, pastinaak, of andere knolgroenten, en breng op smaak met mosterd). goed uitspreiden over het vlees-groente mengsel, wellicht nog wat geraspte cheddar er overheen strooien, en dan een half uur in de oven. goeie winterkost!

oh ja, vervang het rundergehakt door lamsgehakt, en dan heb je een shepherds' pie. misschien nog wel lekkerder.

2 opmerkingen:

martijn zei

Woe! Daar ga ik onze veggie box een dezer winter dagen eens voor gebruiken.

martijn zei

En lekker dat het was. :)