21.6.07

rabarber

eigenlijk is het rabarberseizoen alweer voorbij, tenminste als je uit de volle grond wil oogsten. trek je stengels namelijk na de langste dag nog van de struik, dan heb je volgend jaar geen goede plant en dus geen goede oogst meer. dus ja, ik ben een beetje laat eigenlijk met deze recepten, maar goed, je kunt het nog wel bij de appie krijgen.

rabarber dus. zuur, behoorlijk zuur. moet veel suiker hebben om het een beetje eetbaar te maken (of je gebruikt het in hartige gerechten, dan hoeft dat niet). hieronder twee simpele recepten die het friszure van die rare stengels heerlijk naar boven halen.


rabarber met vanilleroom
750 gram rabarber, in stukken van 2 tot 3 cm gesneden
250 suiker (naar smaak meer of minder toevoegen)
250 ml slagroom
1 vanillepeul
suiker naar smaak

doe rabarber en suiker samen in een flinke pan en stoof op laag tot matig vuur tot je een lekkere compote hebt met nog wat structuur erin; dus geen tot snot gekookte slierten. iets laten afkoelen, proeven of er nog iets suiker bij moet. het moet zoet/friszuur zijn, niet mierzoet. verder laten afkoelen in de koelkast.
sla de room totdat hij lobbig is, dus niet helemaal stijfkloppen. suiker naar smaak toevoegen, evenals het merg uit de vanillepeul (opensnijden en met een mes eruit schrapen; gebruik de overgebleven peul om zelf vanillesuiker te maken door gewoon in een potje suiker te stoppen). en meer is het dus niet. lekker goed gekoeld serveren in kommen, twee flinke scheppen rabarber op een schep vanilleroom. heerlijk, zeker op een zomerse dag.


rhubarb grunt
dit is een gejat recept van nigella lawson, maar vertel het niet door. een goede vertaling voor rhubarb grunt heb ik niet, maar het klinkt goed, nietwaar? heel simpel recept trouwens. kijk maar:
650 gram rabarber, in stukken van 2 tot 3 cm gesneden
200-250 gram suiker (ook hier weer naar smaak)
50 gram boter (in blokjes)
150 gram bloem
3 eetlepels suiker
1/2 theelepel zout
250 ml slagroom, geklopt

over voorverwarmen tot 190 graden. een lage ovenschaal invetten. doe de rabarber met de suiker in de schaal, goed vermengen. de blokjes boter verspreiden over het mengsel. vermeng de bloem, suiker en zout, en roer er geleidelijk de geslagen room bij tot je een plakkerig, dik beslag/deeg krijgt. gelijkmatig verdelen over het fruit, en dan drie kwartier de oven in. eruit halen, een paar minuutjes laten afkoelen, en dan serveren met een bolletje vanille-ijs of echte engelse custard (kennen we hier in nederland helaas niet zo goed, en het is echt heerlijk).

4 opmerkingen:

willem zei

M'n oma deed altijd frambozen bij de compote - brengen wat zoet mee en geven een fijne twist aan de smaak!

O. L. Muñoz Cremers zei

Bedankt. Dat was echt jaren geleden dat ik het heb gegeten en toen vond ik het eigenlijk maar niks. Nu is het geniaal zeker met die slagroom. :) De kinderen namen een blik in de pan en sloegen hun beurt helaasch over. Ach ja, vader had ten minste een mooi Proust moment.

Storm zei

Verdorie, kan ik niet meer oogsten? Da's shit! Ik heb nog lange staken staan.

Martijn zei

Nooit gegeten eigenlijk, rabarber. Zit niet in mijn systeem.

Wel weet ik dat je om het minder zuur te makken ook wat kalkpoeder (CaCO3) kan toevoegen. Dan neutraliseer je het zuur echt. Nog beter voor je nieren ook.