27.9.06

tilapia a la basilicum

lekker visje, zo'n tilapia. stevig, wit vlees, goeie bite, heerlijke, milde smaak. schijnt makkelijk te kweken te zijn, en dat blijkt wel uit de prijs: die valt nogal mee. en ook nog makkelijk klaar te maken, wat wil je nog meer?

tilapia a la basilicum (2 personen)
2 flinke tilapia filets
4 tomaten
een bosje basilicum
grof zeezout en zwarte peper
enkele scheuten goede olijfolie
klein scheutje goede balsamico azijn

verwarm de oven voor op 170 graden. pak een ovenschaal en druppel er wat olijfolie in. beleg de bodem van de schaal met plakjes tomaat, en strooit daar wat zout en peper over. verdeel het bosje basilicum over de tomaten; je kunt de takjes gewoon heel laten. leg de tilapia filets daar bovenop, en strooi er weet wat zou en peper op. vervolgens een kwartier tot 20 minuten in de oven.

makkelijk, niet? leg de vis op een bord, leg er wat tomaten naast - de basilicum kun je wegdoen, die heeft zijn werk als smaakgever aan zowel tomaat als vis al gedaan. druppel wat balsamico over de tomaten. je kunt er heel goed bruschetta's bij doen; zelf heb ik er farfalle met ansjovis, olijf, zongedroogde tomaat en kappertjes bij gegeten.

luistertip: de junior boys zijn net zo subtiel als dit gerecht, dus dat klinkt ook hier erg goed bij.

20.9.06

zoervleisj

ik ben nogal een liefhebber van de plaatselijke, authentieke keuken als ik ergens ben. in frankrijk ga zo vaak mogelijk voor de plaatselijke specialiteiten, en dat zijn er daar nogal wat dus dat is altijd moeilijk kiezen. in denemarken ging dat een stuk makkelijk - want veel minder keus ;-).

ik heb hier eigenlijk nog nooit echt aandacht gehad voor de regionale gerechten uit mijn eigen streek, limburg. raar, als ik er zo over denk. genoeg mogelijkheden, zoals echte vlaai of nonnevotten. komend weekend ga ik een echt limburgse specialiteit proberen: zoervleisj, oftewel, zuur stoofvlees. een beetje te vergelijken met vlaamse stoverij (ook heerlijk, want langzaam gestoofd in trappistenbier) of hachee, maar dan toch net ander dan die twee dingen. dit is het recept (wat ik overigens heb gejat van allerlei recepten die ik heb gevonden):

zoervleisj (4 tot 6 personen):
1 kg magere riblappen (of ander stoofvlees; mag ook paardevlees zijn)
1/4 liter azijn
zout en versgemalen peper
2 laurierblaadjes
4 kruidnageltjes
8 jeneverbessen
1 theelepel gedroogde tijm
100 g (braad)boter
4 uien
1 flinke eetlepel bruine basterdsuiker
2 eetlepels appelstroop
3 plakken ontbijtkoek

dit zijn zo'n beetje de basisingrediënten. de jeneverbessen en tijm zijn optioneel, ik heb genoeg recepten zonder gezien. de hoeveelheid suiker hangt van je eigen smaak af; het zou een goede mengeling van zuur en zoet moeten zijn. ook wordt er soms nog een eetlepel bessen- of bramenjam op het laatst toegevoegd, maar dat heb ik nog nooit geprobeerd. misschien toch eens doen. in ieder geval, zo maak je het:

stap 1
snijd het vlees in flinke blokken en doe ze in een grote glazen of roestvrijstalen kom (azijn reageert met aluminium, die niet in zo'n licht pannetje doen). doe de azijn, wat zout en peper, de laurierblaadjes, de kruidnageltjes, de jeneverbessen en de tijm bij het vlees en schep goed om. laat het afgedekte vlees minstens 8 uur of een hele nacht op een koele plaats rusten.

stap 2
laat het gemarineerde vlees in een zeef of vergiet uitlekken en vang het vocht op. meet 2 dl van het marinadevocht af. dep de blokken vlees op keukenpapier droog.

stap 3
verhit 25 gram van de boter in een grote braadpan en laat de grof gesnipperde uien al omscheppend glazig fruiten. schep ze uit de pan. verhit nogmaals 25 gram boter in de pan en bak het vlees in drie porties omscheppend op hoog vuur rondom bruin. doe bij elke nieuwe portie weer wat boter in de pan. schep al het vlees in de pan en doe er de gefruite ui, de suiker, de appelstroop, de grof verkruimelde ontbijtkoek en de marinade bij. schep goed om en laat op laag vuur met een deksel op de pan 2 tot 3 uur stoven, of zet in een oven op 150 graden en laat daar 3 uur stoven. proef of er nog zout en/of peper bij moet.

het vlees moet op het punt staan om helemaal uit elkaar te vallen, zo zacht moet het zijn. en waar eet je dit dan bij? bij goeie friet! dat doen we hier in zuiden tenminste en dat smaakt geweldig. een beetje goeie mayo erbij en snel gaan eten. je kan hier trouwens best grote hoeveelheden van maken want het laat zich perfect invriezen.

luistertip: ik wilde zeggen de nieuwe van max richter of ryan teague, maar die zijn echt te somber voor feelgood-eten. so this is goodbye van junior boys voldoet prima, en blood mountain van mastodon begint eindelijk ook bij me in te dalen.

15.9.06

terug... voor nu

zo zeg, dat is wel een tijd geleden, nietwaar? even geen zin en tijd meer gehad in bloggen. overigens wel in koken - en eten, uiteraard. teveel van dat laatste af en toe, de broeken zitten weer strak dus ik weet hoe laat het is. maar goed, dat ken ik al 31 jaar, dat probleem. hoort bij bas, denk ik dan maar.

ander nieuws? jazeker: ik word papa! zo volgend jaar eind maart moet het gaan gebeuren, dan kan ik mijn muziek- en eet/kookliefhebberijen aan mijn nageslacht gaan opdringen! binnenkort maar eens beginnen met sunn-geluidsgolven richting de buik van mijn lief te sturen. kan je niet vroeg genoeg mee beginnen ;-)

in de tussentijd heb ik trouwens best weer wat succesvolle maaltijden gemaakt, al zeg ik het zelf. bijvoorbeeld mijn couscous met groene kruiden en rozijnen, met daarbij heerlijke gehaktballetjes gekruid met ras-el-hanout (marokkaans kruidenmengsel) in een zoete tomatensaus. of een geweldige zalm-spinazie lasagne met bechamel. of een rijstpudding gekruid met vanille en nootmuskaat, drie uur gebakken in de oven.

mijn lief heeft echter nu niet meer zoveel zin vlees en uitgebreide warme maaltijden, dus hou ik het wat simpeler en minder pittig. dit weekend ga ik voor een gegrild kippetje met daarbij een rode biet-salade (eigen tuin) met een mierikswortel-zureroom dressing, en de andere dag voor een spaghetti met grote garnalen:

spaghetti met grote garnalen, knoflook en peterselie (2 personen)
250 gram spaghetti (liefst met eieren bereid)
250 gram grote garnalen
2 of 3 flinke tenen knoflook, in dunne plakjes
handje peterselie, gehakt
olijfolie
boter
peper en grof zeezout
sap en rasp van een halve citroen

dit is een heel snel en makkelijk recept. je kookt de spaghetti beetgaar. ondertussen fruit je de knoflook in de olijfolie (een half gedroogd en gesnipperd rood pepertje erbij maakt het nog lekkerder, maar dat wil de aanstaande moeder liever niet) en bak je de garnalen tot ze roze beginnen te kleuren (als je al gare garnalen hebt, dan hoeven die alleen maar even te worden opgebakken tot ze warm zijn). even wachten tot het vocht wat ingekookt is, dan een klont boter, citroenrasp en de peterselie erbij, en afmaken met zout en peper en een scheut citroensap. door elkaar husselen en snel gaan eten met wat goed stokbrood erbij. zo lekker kan snel en simpel zijn.

overigens, ik sta weer open voor vragen en suggesties over ingrediënten en recepten (remember mijn what's for dinner serietje?), dus laat het horen!

muziektip: the haunted - the dead eye. metal zoals metal behoort te klinken. één brok afgemeten, geconcentreerde energie met toch genoeg rustpunten.)