30.1.07

this just in:

"Na een geslaagde eerste editie in het najaar van 2005 organiseert het cultuurcentrum Hasselt op vrijdag 23 februari 2007 de tweede editie van een festival rond het ‘hoge Noorden’.
Daar waar de eerste editie zich enkel concentreerde op concerten, wordt de focus tijdens de tweede editie al wat meer open getrokken met een voorstelling rond performance/hedendaagse dans.

Programma:
20 u DANS Erna Omarsdottir & Johann Johannsson – ‘IBM 1401 – a user’s manual’
21 u CONCERTEN Susanna & The Magical Orchestra + Johann Johannsson."


hoe koel is dit?!

cottage pie

hoezo, engeland heeft geen goede culinaire traditie? i beg to differ. zoals in veel landen zijn de tradionele gerechten afkomstig van de arme man, the poor man's kitchen, la cucina povera. veel gebruik maken van restjes, kliekjes, en dan hopen dat daar iets lekkers uitkomt. en meestal is dat dus ook zo. de meeste stoofpotten bijvoorbeeld, dat zijn gewoon restjes die ze samen hebben gevoegd in een tenderizer als wijn of azijn, om iets voedzaams er aan over te houden. voorbeeld: coq au vin. ouwe taaie kippen die ook al geen eieren meer leggen kun je geen mals filetje meer afhalen, veuls te taai en te draderig. dan maar in de rode wijn stoven met wat uien, spek en wortel (en wat je verder maar wil eigenlijk), en na anderhalf uur heb je een heerlijk gerecht. geweldig. maar goed, dat kennen ze in engeland dus ook, zoiets. hard werken op het land tegen voor een schijntje in een nogal vochtig en kil klimaat: dan moet je wel wat naar binnen werken om je staande te houden. zie daar de cottage pie:

5oo gram rundergehakt
1 ui, gesnipperd
2 winterwortels, in stukken
1 stengel bleekselderij, in stukken
champignons, diepvries-erwtjes, andere knolgroenten (kies maar wat, mag allemaal, hoeft niet)
3oo ml runderbouillon
1 eetlepel tomatenpuree
1 eetlepel bloem
kruiden als peper, zout, tijm, etc.
1 eetlepel worcestershiresauce
een glas rode of witte wijn, als je nog een restje hebt staan

in principe alles omstebeurt bij elkaar gooien in een flinke pan en minstens een uurtje laten stoven; moet ene lekker homogeen goedje worden met niet te dunne gravy. dan doe je het in een ovenschaal, en leg je daar bovenop een laag aardappelpuree, gemaakt van een 1 kg kruimige aardappels, gaar gekookt in gezouten water, dan gestampt met 100 ml hete melk en een flinke dot boter; op smaak brengen met peper, zout en nootmuskaat (variaties: gebruik voor de helft knolselderij, pastinaak, of andere knolgroenten, en breng op smaak met mosterd). goed uitspreiden over het vlees-groente mengsel, wellicht nog wat geraspte cheddar er overheen strooien, en dan een half uur in de oven. goeie winterkost!

oh ja, vervang het rundergehakt door lamsgehakt, en dan heb je een shepherds' pie. misschien nog wel lekkerder.

speellijst (in geen speciale volgorde)

  • shining - grindstone
  • sparklehorse - dreamt for light years in the belly of a mountain
  • midlake - the trails of van occupanther
  • mark hollis - mark hollis
  • lawrence english - for varying degrees of winter

21.1.07

hutspot

het succesverhaal van vanavond! vroeger was ik er niet echt een fan van (ook niet heel erg, maar een beetje saai), maar tegenwoordig lust ik het graag: hutspot. veel oud-hollandscher kun je het niet krijgen, lijkt me. dit is mijn versie:

1 kg kruimige aardappels, geschild en in redelijk kleine stukjes
500 gram wortels, in kleine reepjes
500 gram uien, grof gesneden

dit kook je in ruim gezouten water in een minuut of 20 goed gaar (moet allemaal lekker zacht zijn). vervolgens lekker stampen tot je een lekkere grove brei hebt.

1 flinke klont boter
1 eetlepel grove mosterd
zout, zwarte peper en versgeraspte nootmuskaat naar smaak

dit meng je er doorheen, waarbij die mosterd essentieel is; anders wil het nog wel eens wat flauw smaken. traditioneel moet er klapstuk of stooflappen bij, maar ik vind goed gebakken speklappen eigenlijk veel lekkerder hierbij. nog een lik mosterd op je bord, klaar. bepaald niet moeilijk, wel heel lekker en erg op zijn plek nu de temperaturen eindelijk gaan dalen (nu ja, dat is eigenlijk onzin, voor mij kunnen stamppotten het hele jaar door).

18.1.07

goed begin

lijkt een mooi jaar te worden, muzikaal gezien. zo zijn al uit, of mogen we binnenkort verwachten:

apse - spirit
prachtige bijna-postrock die ook graag tegen animal collective en liars aanschuurt; echter zonder het melige van die bands, en zonder de voorspelbaarheid van de bekende postrock zacht-hard dynamieken. met zang ook nog, en goed ook. tourtje samen met iliketrains lijkt me wel wat.

goatwhore - a haunting curse
zie martijns recensie.

eluvium - copia
weg met de ambient, kom hier met die neo-klassiek! moet eluvium wel gedacht hebben, lijkt het. vind ik helemaal niet erg.

stars of the lid - their refinement of the decline
eindelijk! zes jaar na het nimmer te volprijzen the tired sounds of... . moet ergens in april uitkomen.

shining - grindstone
"people dropped many names when trying to place shining on the musical map, hearing elements from the mars volta and slayer via king crimson and mahavishnu orchestra to henry cow, this heat, ornette coleman, ligeti and messiaen."

arve henriksen - strjon
de supersilent trompettist-zanger-drummer met zijn derde soloplaat. met hulp van supersilent-collegae deathprod en ståle storløkken, en geproduceerd door deathprod. kan niet misgaan.

16.1.07

blasfemie!

kom er net achter dat een stel nederlandse poseurs voor die ene 3fm actie onder de naam the legacy een cover van het fabelachtige temple of the dog heeft opgenomen. twee nederlandse kutbands waar ik de naam niet van wil weten die een zogenaamde gelegenheidsformatie vormen. en ja met links, maar die weiger ik te geven. die durven godverdomme een loepzuivere parel als 'hungerstrike' te coveren! achterlijke klerelijers! daar moet je met je smerige poten vanaf blijven! is er dan niets meer heilig? en heeft nou niemand door dat die intensiteit nooit nooit nooit meer te benaderen valt? hoe dom en muziekhatend kun je zijn? ophangen aan de hoogste boom. nee, beter nog: op verplichte hongerstaking en dan door laten gaan tot het bittere eind. en dat is nog te humaan.

11.1.07

het geweten sussen

ik ben een softie, een hypocriet. ik durf het fragment op norberts blog niet te bekijken. ik kan niet tegen dierenleed, en al helemaal niet tegen lukrake martelingen. maar hij heeft natuurlijk wel helemaal gelijk. de bio-industrie is walgelijk en wreed en inhumaan en nog veel meer van die benamingen. natuurlijk wist ik dat al lang. ontkennen is echter de makkelijkste manier om door te leven alsof er niets aan de hand is.

ik probeer al tijden een goede biologische slager of op zijn minst een leverancier van biologisch vlees te vinden. vegatariërs hebben mijn sympathie, maar ik hou nu eenmaal ontzettend van vlees en vis. ik kan en wil dat niet missen. dus biologisch it is. ik ben echter aangewezen op de betere supermarkten, want die slager of leverancier heb ik nog steeds niet gevonden. in een straal van een km of vijf heb ik allereerst een c1000 in een wat mindere wijk van sittard. op zich een goede slagerafdeling, maar geen biologisch vlees of vleeswaar / boterhambeleg. de jan linders dan: heeft biologische braadworst en rundergehakt. de c1000 in een naburig dorp - een stukje luxer dan die ene - heeft biologische achterham, en dat is het dan aldaar. hebben we nog de albert heijn, een grote luxe versie. heeft biologische cervelaat, boterhamworst en kipfilet voor op brood. heeft godsgruwelijk dure biologische kipfilet om te bakken, en af toe ook nog een biologisch biefstukje. geloof ik. wel nog wat scharrelkippetjes, dat wel. maar dit is het dus. bar weinig aanbod, en dan ook nog verdeeld over drie verschillende supermarkten. kijk, ik vind het niet erg wat meer te betalen voor biologisch, dan eet ik wel wat minder vlees, dan eet ik wat vaker valess, quorn en tofu, maar dan moet het er wel zijn.

wat ook nog speelt: het biologische vlees is zonder uitzondering lekkerder en smaakvoller dan de met water en antibiotica geïnjecteerde in massa geproduceerde tegenhangers. die achterham van de c1000? heerlijk vol van smaak, en droger dan die natte voorverpakte lappen die je normaal krijgt. rundergehakt blijkt ineens vol smaak te zitten, kom je achter als je die biologische versie van de jan linders proeft. de kipfilet mag dan iets taaier zijn, maar heeft veel meer smaak dan dat flauwe gedoe waar je een hele kruidenzooi op moet strooien voor enige tongsensaties.

wat dus moet gebeuren: veel hogere subsidies voor biologische boeren en slagers, en een verbod op de bio-industrie. en niet alleen omdat het humaner is - natuurlijk wel de belangrijkste reden - maar ook voor de smaak.

9.1.07

de erfenis

dat is nu het mooie van die jaarlijstbonanza: die erfenis van mooie nieuwe ontdekkingen. dingen die ik zelf niet zo snel zou hebben gevonden. neem nu de japanse invasie van gerard: shuta hasanuma en kazumasa hashimoto. de eerste vol mooie, licht glitchende melodieuze ambient, die zowel aan een lichte fennesz als mountains doet denken. lichtvoetig en meditatief. om stil van te genieten als het donker is. of als je een bepaalde opdracht nog af moet krijgen voor een deadline. prachtig. de tweede, kazumasa hasimoto, doet het liever wat poppier, maar heeft wel dezelfde naïeve insteek. alsof boards of canada singer-songwriter popliedjes gaat maken, zoiets. een nostalgisch verlangen naar de mooie dingen die nog komen gaan, was een andere gedachte die in me opkwam.

anna ternheim doet het ook wel voor me, al is het eigenlijk wel alleen die uitgeklede versie van het album. die volledig geklede versie is me dan wat glad, wat te vol, wat te voorspelbaar ook. nee, alleen met gitaar of piano is de mooie anna op haar best, en hoewel ik niet zo lyrisch ben als (wederom) gerard, vind ik het wel een prachtplaat vol luisterpop die nogal ontspannend werkt. fijn hoor.

het gulag orkest van beirut (aangeraden door wie niet eigenlijk?) maakte een vliegende start bij me, maar nu na een keer of vier luisteren doet het jme ammer genoeg steeds minder. absoluut niet slecht, die mengeling van joodse, balkan, oosterse en ook wel verlaten prairie-invloeden, maar een beetje eenvormig wordt het wel op den duur.

ik wil ook nog meer aandacht gaan geven aan the knife, kiki, trentemoller en michael mayer, maar de beats hebben me nog niet gevonden de afgelopen weken. ik blijf vooralsnog proberen.

mooiste ontdekking (nou ja ontdekking, die vorige vond ik ook al fantastisch) is echt buiten de bonanzo om tot me gekomen: songs of green pheasant - aerial days. mooi debuut vol pastorale shoegazefolk vorig jaar, nu een nog mooier vervolg met minder folk maar wel nog steeds vol pastorale shoegazepsychedelica. niks noisy spacen hier, wel weids uitwaaierende, melancholische droompopliedjes die evenveel met nick drake en simon and garfunkel als my bloody valentine en wellicht zelf talk talk / mark hollis van doen hebben. uitgekomen in november, maar die gaat toch wel mooi mee naar de bonanza van 2007. dan weet u dat alvast.

4.1.07

the end of an era

vanaf 2007 ben ik geen actieve schrijver voor kindamuzik meer. pijn, hart: dat wel natuurlijk, maar gebrek aan tijd en de welbekende "onoverbrugbare verschillen van mening" maakten dat ik geen andere keuze kon maken. het is niet anders. het km-email adres blijft echter gewoon werkzaam, en ik zal ook een levenslang sympathisant blijven. voor mijn schrijfsels zal u vooralsnog vooral hier moeten zijn. dan weet u dat.

3.1.07

eiersalade

waarschijnlijk mijn eerste besef dat ik iets lekkers in elkaar kon breien: het moment dat mijn bezoek op feestjes begon te vragen of ik nog van die lekkere eiersalade had gemaakt. en verdomd, hij smaakt nu nog steeds heerlijk, merkte ik zo rond de jaarwisseling. daarom hier mijn eerste "eigen" recept:

eiersalade
5 hard gekookte eieren, klein gesneden (kun je eindelijk weer eens die eenzame eiersnijder gebruiken die nu achter in je keukenkast stof ligt te vergaren)
een halve ui, zo fijn mogelijk gesnipperd
2 opgehoopte eetlepels mayonaise
een flinke kneep curry (wel hela curry gewürz, waag het niet om een andere, altijd inferieure kwaliteit te gebruiken)
een paar scheuten maggi
een paar snuffen paprikapoeder en cayennepeper
peper en zout

heerlijk op stokbrood, nog fantastischer op toastjes.

(luistertip: anna ternheim - separation road; de uitgeklede versie. heel mooie ontspannen luisterliedjes die ik hard nodig had na een hoge dosis scott walker.)

1.1.07

de echte echte nummer 1



baby ickenroth
27 weken
27.12.2006
zal rond 27.03.2007 voor het eerst een echte ademteug mogen nemen